Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Apeldoorn zet in op aanleg van 5G-netwerk

12/02/2019

Apeldoorn hoopt volgend jaar te beginnen met de aanleg van een eigen 5G-netwerk. Daarmee zou de gemeente niet alleen de eerste zijn met zo’n netwerk, ook loopt de stad vooruit op landelijke ambities. ‘Wij wachten niet, wij beginnen nu, in deze omvang als eerste stad in Nederland.’

De gemeente tekende vorige week een intentieovereenkomst met een Oostenrijkse onderneming. Het bedrijf zal de komende maanden onderzoek doen naar het aanleggen van het netwerk en welke juridische, financiële en technische maatregelen er nodig zijn. Beide partijen hopen in het najaar van 2019 te beginnen met de aanleg om twee jaar later, in 2021, een dekkend 5G-netwerk te hebben.

Ambities Smart City

Apeldoorn werkt onder de noemer Smart City aan technologische oplossingen om onder meer de leefbaarheid en economische concurrentiekracht te verbeteren. Het onderzoek van het Oostenrijkse bedrijf zou ‘een boost kunnen geven aan deze ambities’, aldus de gemeente. Wethouder Wim Willems: ‘Dit legt de basis voor alle technologische oplossingen van de toekomst: een netwerk dat die oplossingen mogelijk maakt. Zo komt Apeldoorn als Smart City steeds dichterbij.’

Landelijk actieplan

De gemeente loopt daarmee vooruit op de ambities uit het landelijke Actieplan Digitale Connectiviteit. ‘Vanuit de overheid is er de opdracht het 5G-netwerk over enkele jaren uitgerold te hebben. Wij wachten niet, wij beginnen nu, in deze omvang als eerste stad in Nederland,’ aldus Willems.

In het plan staat dat in 2023 alle Nederlanders over snel internet (minimaal 100 megabit per seconde) moeten beschikken. Een grote meerderheid zelfs over heel snel internet (1 gigabit per seconde). Een dekkingsverplichting voor draadloze communicatie (waaronder 5G) is daarbij een randvoorwaarde. Voor lokale overheden die aan de slag willen, is er extra ondersteuning.

Bron: Gemeente.Nu