Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Blog Hugo Aalders: De overheid kan veel meer leren van databedrijven

12/02/2019

Dataverzameling en -analyse bieden namelijk tal van mogelijkheden om maatschappelijke problemen op te lossen. Dat is de goede kant ervan. Het roept echter ook veel vragen op. Gaan we naar een nieuw soort vendor lock-in, waarbij we als burgers en als overheid zo afhankelijk worden van databedrijven dat we niet anders kunnen dan hun klant zijn? Van wie zijn de data die worden verzameld en geanalyseerd? Hoe borgen we publieke waarden, hoe zit het met privacy? Allemaal vragen die de overheid aangaan, maar waar we vooralsnog onvoldoende antwoord op hebben. 

De overheid heeft eigenlijk alleen maar het instrumentarium van regulering en dat is te eenzijdig, stelt Hugo Aalders. Natuurlijk is regulering nodig, maar het is niet het enige. De overheid zou meer kunnen profiteren van de ontwikkelingen op datagebied, door veel meer in publiek private partnerships samen met databedrijven te ontwikkelen. Voor het private èn het publieke belang. Daarvoor zullen we ons eerst goed moeten verdiepen in deze nieuwe technologieën en wat deze het publieke domein kunnen bieden, concludeert hij. 

Lees het volledige blog op de website van iBestuur