Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Meldingen datalekken bij overheid verdrievoudigd

12/02/2019

Het aantal meldingen van datalekken in de sector openbaar bestuur is fors toegenomen. In de eerste helft van 2017 lag het aantal meldingen nog op 484. Dat aantal nam toe tot 1495 in de eerste helft van 2018, een ruime verdrievoudiging. 

Verkeerde ontvanger

In de eerste helft van 2018 werden er 634 meldingen gedaan van datalekken bij gemeenten. Bij het Rijk werden er 442 datalekken gemeld en overige organisaties in het openbaar bestuur waren verantwoordelijk voor 260 bij de Autoriteit Persoonsgegevens aangegeven datalekken. In totaal werd er in het openbaar bestuur 1495 meldingen gedaan. Dat is meer dan een verdrievoudiging ten opzichte van de eerste helft van 2017, toen er in totaal 484 lekken werden aangegeven. De meeste daarvan gingen om het versturen van persoonsgegeven naar een verkeerde ontvanger (62 procent). Andere datalekken betroffen het kwijtraken van brieven of postpakketten, kwijtraken van laptops, usb-sticks of andere gegevensdragers, het per ongeluk publiceren van persoonsgegevens of persoonsgegevens die bij het oud papier werden gezet. Een categorie die voorgaande jaren nog wel voorkwam bij de overheid maar dit jaar niet meer was aangetroffen persoonsgegevens op een afgedankt apparaat.


Verdubbeld in Nederland
In heel Nederland zijn vorig jaar bijna 21.000 datalekken gemeld. Dat is meer dan twee keer zo veel als het jaar ervoor en ruim drie keer zo veel als in 2016. Dat wil niet per se zeggen dat er ook meer datalekken zijn geweest, want de Autoriteit Persoonsgegevens weet niet hoeveel incidenten niet zijn gemeld. Organisaties die ontdekken dat er een lek is geweest, zijn verplicht om dat zo snel mogelijk bij de privacywaakhond te melden. De meeste meldingen van datalekken komen uit de gezondheidszorg en uit de financiële wereld.

AVG

Sinds eind mei gelden er nieuwe privacyregels in heel Europa, de Algemene verordening gegevensbescherming of AVG. In de weken erna kreeg de Autoriteit Persoonsgegevens veel meer meldingen. ‘Mogelijk komt dit door de gestegen aandacht voor de AVG', aldus de autoriteit.

Bron: BinnenlandsBestuur digitaal