Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Nieuwe Stelselcatalogus beschikbaar: inzicht in welke gegevens de overheid bijhoudt en gebruikt

12/02/2019

 

Logius lanceert de nieuwe Stelselcatalogus. Deze biedt inzicht en overzicht in welke gegevens de overheid bijhoudt in basisregistraties, en ook welke gegevens diverse sectorregistraties bijhouden. De Stelselcatalogus geeft duiding aan gegevens en maakt het inzichtelijk hoe de gegevens uit verschillende registraties met elkaar samenhangen.

Hoe werkt het?

Met de zoekfunctie wordt ontdekt hoe bijvoorbeeld welke gegevens in de Basisregistratie Persoonsgegevens en het Handelsregister worden bijgehouden. Beide basisregistraties houden een gegeven ‘adres’ bij, maar de ene registratie bedoelt hier net iets anders mee dan de andere registratie. Door te vergelijken en filteren, is in één oogopslag te zien wat dat verschil is. Dit helpt om binnen de overheid dezelfde taal te spreken. En dat is belangrijk, bijvoorbeeld bij het uitwisselen en gebruiken van de gegevens in de werkprocessen.

Voor wie is de Stelselcatalogus en wat kun je ermee?

Voor iedereen die behoefte heeft aan informatie over de gegevens van de overheid biedt de Stelselcatalogus een vertrekpunt om de plek te vinden waar de gewenste informatie staat. De overheid is verplicht om gegevens uit de basisregistraties te gebruiken. Inzicht in de samenhang van de gegevens tussen de verschillende registraties, kan de overheid helpen. Bijvoorbeeld bij het maken van wetten.  Aan burgers en bedrijven kan de Stelselcatalogus transparantie bieden in welke informatie de overheid opslaat over hen en waar die gegevens staan. Inzicht in de samenhang van gegevens kan ontwikkelaars helpen bij het maken van innovatieve oplossingen om gegevens uit te wisselen en onderzoekers krijgen met de Stelselcatalogus bijvoorbeeld scherp of de gegevens die zij vergelijken wel hetzelfde zijn.

Registratie toevoegen/updaten

Met de nieuwe Stelselcatalogus staat er nu een solide basis om inzichten te bieden. De basisregistraties en enkele sectorregistraties updaten hun gegevens komend jaar. De toegevoegde waarde van de Stelselcatalogus groeit als er meer registraties aansluiten. In de nabije toekomst kan dit ook automatisch, wat de gegevens altijd up-to-date houdt. Houders van basis- en sectorregistraties zijn van harte welkom om aan te sluiten bij de Stelselcatalogus.

Meer informatie?

Om als basis- en sectorregistratie beter zichtbaar te zijn en te laten zien welke gegevens er worden bijgehouden? Neem dan voor meer informatie en ondersteuning contact op met het servicecentrum.

Relevante links