Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Voorkom verrassingen, doe de Brexit Impact Scan voor overheden

09/04/2019

Dat een Brexit effect heeft op overheden is zo goed als zeker – deal of geen deal. Maar wat betekent het concreet voor overheden? Wat zijn bijvoorbeeld de effecten van de Brexit bij dataopslag in het Verenigd Koninkrijk (VK)? Of wat het betekent het voor de regionale en lokale economie? De Brexit Impact Scan helpt overheden zich voor te bereiden op de gevolgen van een Brexit.

Duidelijkheid

De scan is ontwikkeld door het kenniscentrum Europa decentraal in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). ‘Afgelopen december is de scan geïntroduceerd. We zien dat er veel gebruikt van wordt gemaakt’, aldus David Schutrups. Schutrups is werkzaam bij het Kenniscentrum Europa decentraal en projectleider Brexit Impact Scan. Samen met Freek van Krevel, Brexit coördinator bij BZK, is hij nauw betrokken bij de totstandkoming van de scan voor overheden. Van Krevel: ‘De scan verschaft duidelijkheid aan rijksoverheidsorganisaties, gemeenten, provincies en waterschappen en is een handig hulpmiddel bij het nemen van maatregelen’.

Dataopslag en AVG

‘Een concreet voorbeeld uit de impactscan is dataopslag in het VK’, Schutrups vult aan. ‘Bij een zogenaamde no-deal Brexit zal dataopslag en de verwerking van persoonsgegevens onder een strenger regime van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) vallen. Het is daarom raadzaam voor overheidsorganisaties om ook rekening te houden met een no-deal scenario. Dit betekent dat in kaart gebracht moet worden óf persoonsgegevens door de organisatie worden opgeslagen in het VK. Wanneer dit het geval is, kan een plan gemaakt worden om te blijven voldoen aan de AVG bij een no-deal Brexit’.

Deal of no-deal brexit: de impactscan houdt rekening met beide

Van Krevel  vervolgt: ‘Het is momenteel nog niet bekend of het terugtrekkingsakkoord tussen het VK en de EU goedgekeurd zal worden. Een zogenaamde no-deal Brexit is daarom vooralsnog een reëel scenario. De impactscan houdt dan ook rekening met beide scenario’s. Zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn wordt de tool geactualiseerd’.

Advies op maat

De scan bestaat uit een reeks vragen onderverdeeld in vier thema’s: burgers, bedrijfsvoering, lokale en regionale economie en internationale samenwerking. ‘Het beantwoorden van de vragen leidt tot een advies op maat, welke stappen er genomen moeten worden ter voorbereiding en waar men meer informatie kan vinden. Overheidsorganisaties die al begonnen zijn met het voorbereiden op de Brexit kunnen de impactscan gebruiken als een checklist om na te gaan of zij niet iets over het hoofd hebben gezien’, licht Schutrups toe.

Gevraagd naar wat overheden echt voor 29 maart aanstaande geregeld moeten hebben laat van Krevel weten: ‘Het invullen van de scan geeft inzicht in waar een organisatie nog stappen heeft te zetten. Dus als de scan nog niet is ingevuld voor jouw organisatie doe dat dan zo spoedig mogelijk. Een onderwerp waar alle overheden zeker mee te maken krijgen is de interne bedrijfsvoering en eventueel internationale samenwerkingsverbanden. Begin maart is de scan geactualiseerd, uitgebreid met nieuwe informatie en bevat nu veel meer specifieke informatie op het gebied van de interne bedrijfsvoering’, besluit van Krevel.

Kenniscentrum Europa decentraal

Europa decentraal is hét kenniscentrum voor Europees recht en beleid van en voor (semi) overheidsorganisaties. Doel van Europa decentraal is de kennis en expertise over Europees recht en beleid en de juiste toepassing ervan bij de decentrale overheden te vergroten en het Europabewustzijn te bevorderen.

Volg alle ontwikkelingen rondom de Brexit via het Brexit loket van Kenniscentrum Europa decentraal. Of vul direct de Brexit Impact Scan voor overheden in.

Meer informatie