Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Whitepaper: Sensoren en de rol van gemeenten

09/04/2019

De digitale samenleving krijgt steeds meer vorm. Ook onze fysieke leefomgeving wordt steeds meer digitaal door de toenemende inzet van sensoren om data mee te verzamelen. Gemeenten verzamelen zelf sensordata, maar ook ondernemers, wetenschappers en inwoners zetten sensoren in. Gemeenten onderzoeken wat de rol van de overheid is in deze ‘digitale stad’ en het gebruik van data uit de openbare ruimte. Inwoners verwachten van de overheid dat zij zorgvuldig omgaat met het verzamelen van data en het gebruik ervan, maar ook dat zij ervoor zorgt dat anderen dit doen. Gemeenten hebben daarom behoefte om meer inzicht krijgen in de juridische en niet-juridische instrumenten om de ontwikkeling van ‘sensoren in de openbare ruimte’ in goede banen te leiden. Maar wat zijn die ‘goede banen’ precies? 

VNG Realisatie heeft het whitepaper ‘Sensoren de rol van gemeenten’ gepubliceerd. Het whitepaper is geschreven samen met het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Pels Rijcken, en is te vinden op de website van VNG Realisatie.

Het whitepaper beschrijft de huidige praktijk en ingezette instrumenten door gemeenten. Het komt ook met enkele duidelijke aanbevelingen, zoals de ontwikkeling van een gemeentebrede set van principes voor de digitale stad, en het maken van praktische instrumenten.

Onlangs vond de kick-off van de Werkgroep 'Principes voor de digitale stad' plaats. De werkgroep gaat de komende tijd aan de slag met het ontwikkelen van principes voor een fatsoenlijke digitale stad en omgang met data. Het doel is om deze principes als een gemeenschappelijk kader eind 2019 bij de BALV aan alle leden voor te leggen.

Lees het whitepaper 'Sensoren en de rol van gemeenten'

Meer informatie over dit onderwerp op iBestuur