Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Startups aan de slag voor BZK

18/06/2019

SiR, StartUp in Residence BZK. Foto Martijn Beekman

‘Hoe verbind je maatschappelijke vraagstukken aan vernieuwende oplossingen? Dat doe je door samen te werken met innovatieve, creatieve startups. Zo helpen we onszelf vooruit.’ Met deze woorden begon staatssecretaris Knops het kick-off event Startup in Residence op dinsdag 21 mei in het auditorium van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK).

De vijf winnende startups kregen 4 minuten de tijd om hun oplossingen te presenteren voor de door het ministerie van BZK gestelde maatschappelijke vraagstukken:

 1.  
  1. Digitale inclusie: Startup Agents of Change gaat aan de slag om een innovatieve oplossing te ontwikkelen om digitaal laaggeletterden beter in kaart te brengen en te bereiken.
  2. Aardgasvrije woningen: Startup De Energiebespaarders – Building blocks werkt aan een innovatieve oplossing ontwikkelingen om huiseigenaren te verleiden hun huis aardgasvrij te maken.
  3. Gebruik pachtgronden: Startup Geronimo AI werkt aan een innovatieve oplossing om de fraude van pachtgronden te beheersen en te voorkomen.
  4. Spoedzoekers op de woningmarkt: Startup WoodysHousing gaat groepen te die op korte termijn huisvesting nodig hebben in kaart brengen en werken aan een slimme oplossing om deze te huisvesten.
  5. MijnOverheid: Startup Mindermoeilijk.nl gaat berichten van de overheid aan burgers begrijpelijker maken.

De staatssecretaris reikte elke startup een cheque uit ter waarde van € 25.000,- om hun idee verder te ontwikkelen.

Samenwerking Startup in Residence 2020

Tijdens de kick-off werd ook een samenwerkingsovereenkomst getekend tussen het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, de provincie Zuid-Holland en de gemeente Den Haag. Door samen te werken bij de uitvoering van het Startup in Residence programma willen de partijen expertise delen en de schaalvoordelen van samenwerking benutten.

Fianne Smith, projectleider van het programma SiRBZK, kijkt tevreden terug op het event: ‘Samen met startups zetten we ons de komende tijd in om met innovatieve oplossingen betere dienstverlening te realiseren voor burgers. Daarnaast ga ik met mijn team nieuwe maatschappelijke (interbestuurlijke) vraagstukken ophalen voor SiR2020’. Dus heb jij binnen jouw afdeling een maatschappelijk vraagstuk die jij aan een startup wilt voorleggen?

Neem contact op via startupinresidence@minbzk.nl.