Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Vijfheerenlanden slachtoffer van spoofing

02/07/2019

Vijfheerenlanden is slachtoffer geworden van spoofing: er zijn maar liefst 140.000 nepmails verstuurd met het mailadres van de gemeente als afzender. 

De nieuwe fusiegemeente is momenteel bezig met het optimaliseren van de digitale veiligheid. De nepmails werden ontdekt door een gespecialiseerd bedrijf. ‘In gesprek met hen is opgemerkt dat er heel veel mails verstuurd zijn die mogelijk lijken op een bericht van de gemeente Vijfheerenlanden. Er zijn meteen maatregelen genomen,’ aldus Vijfheerenlanden.

Via het algemene mailadres zijn in totaal 140.000 duizend nepmails verstuurd, zo bleek uit een scan van het bedrijf. Dat meldt RTV Utrecht. Wie de mails gestuurd heeft en waarom, is niet duidelijk. Ook niet wat er precies in stond. Wel dat een deel van de mailtjes, zo’n 40.000, is verstuurd vanuit Rusland.

Spoofing

Bij spoofing gebruiken bepaalde partijen het mailadres van anderen als afzender. Dit soort mailtjes zijn meestal bedoeld voor zaken die niet door de beugel kunnen. Denk aan het ontfutselen van gegevens zoals inlogcodes, wachtwoorden, bankgegevens en betaalverzoeken, om daar vervolgens misbruik van te maken. Vorig jaar bleek het ook mogelijk te zijn om een vals mailtje te sturen uit naam van Rotterdam, bijvoorbeeld met als afzender burgemeester Ahmed Aboutaleb.

Waarschuwing voor inwoners

De gemeente Vijfheerenlanden heeft na de ontdekking de beveiliging aangescherpt. Ze besteedt naar eigen zeggen veel aandacht aan de digitale weerbaarheid van ondernemers en inwoners. Ook nu benadrukt de gemeente: ‘We vinden het belangrijk om aan te geven dat de gemeente nooit vraagt om inloggegevens of persoonlijke gegevens in een e-mailbericht. Als u een dergelijke vraag in een mailbericht krijgt, dan is de mail niet van de gemeente Vijfheerenlanden.’

Bron: Gemeente.nu