Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Knops verkent mogelijkheden voor transparantielab algoritmes

29/08/2019

Naar aanleiding van een Amsterdams plan voor het doorlichten van algoritmes die de gemeente gebruikt, buigt het ministerie van BZK zich ook over openheid van algoritmes. Knops laat in de brief ‘Kamervragen over Amsterdam wil eerlijke computers in de stad‘ weten dat hij de mogelijkheden verkent van een transparantielab voor algoritmegebruik bij en door gemeenten. ‘Van belang is om richtlijnen en kaders in de gemeentelijke praktijk te toetsen. Dit toetsen zou bijvoorbeeld goed kunnen in een transparantielab-omgeving; de mogelijkheden daarvan ben ik nu aan het verkennen’, aldus Knops in de brief.

NL DIGIbeter

De VVD heeft kamervragen gesteld over het plan van de gemeente Amsterdam om overheids- en niet overheids algoritmes te controleren op ongewenste beslissingen. Ze vragen zich af of dat in overeenstemming gaat met het minsterie en of het wenselijk is dat meer gemeenten individueel gaan controleren, ook op nationale regelingen. Knops: ‘Gemeenten innoveren en benutten digitalisering om maatschappelijke opgaven op te pakken. We doen veel samen. Graag wijs ik op NL DIGIbeter, Agenda Digitale Overheid, een agenda van alle overheden gezamenlijk, die verbinding legt met belangrijke publieke en private partners’.

Transparantielab

Op de vraag hoe het Rijk de gemeenten ondersteunt in de omgang met algoritmen en hun digitale ambities laat Knops weten: ‘Op nationaal niveau helpen we de gemeenten met kaders en coördinatie, zoals richtlijnen of ethische kaders ten aanzien van het gebruik van algoritmen. Denk daarbij aan richtlijnen die het publiek informeren hoe data/algoritmen worden gebruikt en wat de grondslag daarvoor is. Of richtlijnen over hoe gegevens zodanig worden vastgelegd dat er ook makkelijk controle kan plaatsvinden. Van belang is om richtlijnen en kaders in de gemeentelijke praktijk te toetsen’.

Meer informatie