Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

‘Omgevingswet is katalysator voor andere manier van werken’

29/08/2019

 

Vanaf 2021 treedt de Omgevingswet in werking, die 26 wetten in de fysieke leefomgeving integreert. Een wet die vraagt om andere manieren van werken en samenwerken, zowel intern als extern. De gemeente Rotterdam gebruikt de implementatie als vliegwiel voor organisatieontwikkeling.

‘Innovatie en verandering bestaat voor 25% uit technologie en 75% uit houding en gedrag,’ stelt de Rotterdamse hoogleraar Henk Volberda. Het gaat om de mensen (wijzelf!) dus, concludeerde Toine van Riel, programmadirecteur voor de Omgevingswet bij de gemeente Rotterdam. Ofwel: een succesvolle implementatie van de Omgevingswet gaat over hoe we binnen de gemeenten integraal gaan samenwerken en hoe we gaan samenwerken met ketenpartners en onze inwoners. Sociale innovatie kortom. Deze filosofie is leidend voor zijn aanpak om de Omgevingswet te implementeren in de Gemeente Rotterdam.

Zie ook:

Vier uitgangspunten gemeente Rotterdam bij implementatie Omgevingswet

VNG – veranderopgave Omgevingswet