Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

DUO innoveert met nieuwe technologie en data

10/09/2019

DUO zet de komende jaren in op innovatie met nieuwe technologieën zoals blockchain en het gebruik van data om de dienstverlening en het Nederlandse onderwijs te verbeteren, zo vertelde Hans Schutte, directeur-generaal van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) aan de organisatie van Big Improvement Day.

DUO kan en moet vooroplopen in technologie en dienstverlening, zegt Schutte. De jonge doelgroep kan immers makkelijker met nieuwe technologische ontwikkelingen omgaan. Een jongerenraad van (ex-) studenten geeft DUO input voor de strategie en de koers voor de toekomst.

Dossier in eigen handen

Eén van de innovaties waar DUO naar streeft, is om educatiedossiers persoonlijk toegankelijk te maken met blockchaintechnologie. Schutte vertelt: “Op elk moment en op elk mobiel apparaat, geven we studenten de controle over hun eigen onderwijsdata. In één oogopslag kunnen ze bijvoorbeeld zien wat ze per maand lenen, hoeveel studiepunten ze hebben gehaald en hoeveel collegegeld ze nog moeten betalen.”

Slim gebruik van data

Daarnaast streeft DUO naar een betere benutting van eigen data om het onderwijs continu te verbeteren. MBO-instellingen kunnen nu al met data van DUO inzicht krijgen in de doorstroom van hun leerlingen en studenten. Daarnaast ziet Schutte dat de data van DUO in combinatie met bijvoorbeeld data van CBS kan bijdragen aan bredere inzichten. Bijvoorbeeld in de huidige en de toekomstige arbeidsmarkt, zodat onderwijsinstellingen hun curriculum beter kunnen inrichten naar de vraag.

Om de ambities te realiseren trekt DUO gespecialiseerd personeel aan. Daarnaast investeert de dienst in ontwikkeling op het gebied van nieuwe technologieën bij de huidige medewerkers, vertelt Schutte. “Dit is de randvoorwaarde om te kunnen blijven innoveren.”

Lees het hele interview met Hans Schutte bij Big Improvement Day.