Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

EU raadpleegt burgers over AI en big data in 2025

10/09/2019

Het Europese onderzoeksproject Sherpa heeft vijf scenario’s ontwikkeld over de toekomst van kunstmatige intelligentie (AI) en big data in 2025. Deze scenario’s gaan over technologieën die mensen nabootsen (bijvoorbeeld robots), informatie-oorlogsvoering, zelfrijdende auto’s, voorspellend politiewerk en onderwijs. De scenario-ontwikkelaars nodigen burgers uit om de scenario’s te bekijken en commentaar erop te geven.

Doel van deze crowdsourcing is te begrijpen waar consensus is en welke nieuwe richtingen mogelijk zijn. Het project kijkt naar toekomstige sociale omstandigheden die het gebruik van AI kunnen stimuleren. En ook de ethische implicaties waarmee we mogelijk te maken krijgen. Ook in Nederland worden burgers betrokken, binnen de Maatschappelijke dialoog over Publieke Waarden en Nieuwe technologie.