Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Vooringevuld AVG verwerkingsregister voor gemeenten

10/09/2019

Gemeenten kunnen vanaf augustus 2019 gebruik maken van een vooringevuld verwerkingsregister met een bijbehorende handreiking. Het register is opgesteld met voorbeelden van diverse gemeenten.

Verplichting

Het vooringevulde register – een Excel-spreadsheet – bevat een overzicht van verwerkingen die bij vrijwel iedere gemeente wordt uitgevoerd. Een aantal gemeenten heeft dit register samen met de Informatiebeveiligingsdienst van de VNG, Open State Foundation en Privacy Management Partners ontwikkeld. Het verwerkingsregister is een verplichting in de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Specifiek maken

Iedere gemeente moet het vooringevulde register nog aanpassen aan de eigen situatie. Bijvoorbeeld wanneer een gemeente extra of andere persoonsgegevens verwerkt die niet in het vooringevulde register staan.  Het vooringevulde register biedt ook de mogelijkheid verwijzingen naar eventuele verwerkersovereenkomsten en Data Protection Impact Assessments (DPIA’s) op te nemen. Er is overigens ook een leeg verwerkingsregister beschikbaar.

Downloaden en meer informatie

Meer informatie en het vooringevulde register met handeling is beschikbaar bij de Informatiebeveilingsdienst van de VNG.