Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Digitaal verlengen rijbewijs breidt uit tot dertig gemeenten

24/09/2019

Dertig gemeenten bieden de mogelijkheid om een rijbewijs online te verlengen, of gaan daar binnenkort toe over. Wel is hiervoor een Android smartphone met NFC nodig, andere telefoons of computers ondersteunen dit nog niet.

Wie zijn rijbewijs wil verlengen, kan dit digitaal regelen als hij of zij inwoner is van een van de gemeenten die deelneemt aan de proef Digitaal aanvragen rijbewijs. De naam van het experiment is overigens misleidend. Op dit moment biedt de online module alleen de mogelijkheid om het rijbewijs te verlengen of om een categorie toe te voegen. Het aanvragen van een nieuw rijbewijs is niet mogelijk. Het is wel de bedoeling om dit naar aanleiding van de proef in de toekomst mogelijk te maken.

Eerder werden er al vijftien gemeenten aangewezen voor de proef. Dat wordt dus uitgebreid tot dertig, meldt de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Het experiment moet uitwijzen of digitalisering leidt tot vereenvoudiging en betere fraudebestendigheid van het aanvraag- en afgifteproces. Vorig jaar ging Arnhem als eerste gemeente van start.

Voorwaarden

Er zijn verschillende voorwaarden om online te verlengen en hiervoor niet naar het stadskantoor te hoeven. De aanvrager moet een Android-telefoon hebben met een NFC-lezer (chip waarmee je bijvoorbeeld contactloos betaalt) en een DigiD-app (waarmee je eenmalig je identiteit bevestigt). Een aanvraag met een iPhone of computer is niet mogelijk, omdat NFC nog niet ondersteund wordt door Apple en Microsoft. Wie digitaal wil verlengen, moet verder een pasfoto laten maken door een erkende fotograaf die voldoet aan de diverse eisen en voorwaarden die de RDW stelt.

Dertig deelnemende gemeenten

De gemeenten waar het digitaal verlengen nu al mogelijk is, zijn: Alblasserdam, Amsterdam, Apeldoorn, Arnhem, Assen, Den Bosch, Den Haag, Dordrecht, Eindhoven, Groningen, Haarlemmermeer, Heerlen, Hendrik-Ido-Ambacht, Hollands Kroon, Leeuwarden, Maastricht, Molenlanden, Papendrecht, Roosendaal, Rotterdam, Sliedrecht, Tilburg, Utrecht, Veendam, Zoetermeer, Zwijndrecht en Zwolle.

Bij deze gemeenten kan het nieuwe, verlengde rijbewijs binnen twee dagen na aanvraag worden afgehaald. Alleen in Hollands Kroon verloopt het iets anders. Hier moeten inwoners na de online aanvraag van hun rijbewijs telefonisch contact opnemen met de gemeente om een afspraak te maken voor de levering van het nieuwe rijbewijs.

Het bovenstaande lijstje wordt de komende maanden aangevuld.

Door Niobe Moen op 5 september 2019 Burgerzaken,E-overheid Bron: Gemeente.nu