Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Den Haag opent eerste 5G-lab

08/10/2019

De gemeente Den Haag en telecomprovider T-Mobile hebben het eerste 5G Field Lab opgericht. De partijen werken aan een uitrol van 5G door de hele stad. Het Field Lab is de eerste van de drie 5G-onderzoekslocaties die daarvoor worden opgericht.

Uitrol

Met de onderzoeklocaties willen de partijen laten zien wat er mogelijk is met de nieuwe technologische infrastructuur, en het draagvlak van de aanleg van de nieuwe mobiele infrastructuur onder de inwoners verhogen. Den Haag wil een snelle uitrol van de techniek, door de 5G-mogelijkheden zoveel mogelijk te verbinden met smart city toepassingen.

Toekomst

T-Mobile kan in het lab al een aantal mogelijke toepassingen laten zien, zoals een community-app die alle met 5G verbonden brandmelders toont, een social virtual reality platform dat mensen op gescheiden locaties met elkaar in contact brengt, en een systeem dat bestaande auto’s al een deel van de functionaliteit kan geven die ons voor auto in de toekomst wordt beloofd.

Kansen

Volgens wethouder Saskia Bruines biedt het aankomende 5G-netwerk Den Haag maatschappelijke en economische kansen. In het Field Lab worden innovatieve ideeën met 5G in een vroeg stadium uitgetest. ‘Hierbij hebben we nadrukkelijk oog voor maatschappelijke zaken zoals privacy en gezondheid. Met T-Mobile hebben we afgesproken dat bij proeven goed gecommuniceerd wordt met de directe omgeving.’

 

Bron: BinnenlandsBestuur digitaal