Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Europees geld voor software circulaire bouw Limburg

22/10/2019

 

Limburg krijgt bijna 5 miljoen euro van de Europese Commissie voor een softwaresysteem voor circulaire bouw. Het project Digital DeConstruction moet het mogelijk maken om materialen die vrijkomen uit demontage opnieuw in te zetten op Europese schaal. Het project vindt plaats in vijf landen.

Kringloop

Het systeem moet ervoor zorgen dat er een ‘kringloop tussen ontwerp, bouw en sloop’ tot stand komt, schrijft de provincie. ‘In totaal zijn bij dit project vijftien partners betrokken uit Nederland, Frankrijk, België, Luxemburg en het Verenigd Koninkrijk’ en de provincie is de leidende partner met een coördinerende rol.

Open source

Het softwaresysteem wordt open source, wat betekent dat de iedereen de webcode van het internet kan halen en aan kan passen. Het project is onderdeel van ‘onderzoek en uitvoering naar het op Europese schaal mogelijk maken van circulaire bouw binnen de digitale data wereld.’ Materialen die vrijkomen uit demontage van renovatie- en sloopprojecten kunnen zo opnieuw ingezet worden. ‘Daarnaast zal de technologie gebouweigenaren en sloopbedrijven helpen en faciliteren de meest duurzame en economische sloopstrategie te definiëren.’

Kosten

De totale kosten van het project zijn 8,25 miljoen euro en Limburg krijgt 4,95 miljoen subsidie van Interreg, een samenwerkingsprogramma van de Europese Commissie. De kosten voor Limburg zijn 700.000 euro, waarvan de provincie verwacht 420.000 via Europese subsidie weer terug te ontvangen.