Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

‘Nederland verliest sterke uitgangspositie digitalisering’

22/10/2019

Het ICT-beleid in Nederland is te versnipperd. Er moet een duidelijke visie komen op de betekenis van ICT, er moeten samenhangende strategische keuzes gemaakt worden en er moet duidelijkheid komen over wie daarop aanspreekbaar is. Dat stelt de Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie (AWTI).

Onderschatting

Een samenhangende aanpak ontbreekt. ‘Het grote belang van ICT voor onze economische ontwikkeling staat nog altijd te weinig bij beleidsmakers op het netvlies’, is een van de conclusies van de AWTI in het eind september uitgebrachte advies. ‘De betekenis van ICT wordt onderschat. De snelheid waarmee ICT zich ontwikkelt wordt onderschat.’ Nederland is zijn sterke uitgangspositie qua digitalisering aan het verliezen, benadrukte AWTI-voorzitter Uri Rosenthal toen hij sprak met de tijdelijke commissie Digitale toekomst van de Tweede Kamer.

Winner takes all

Een van de gevolgen van de toenemende digitalisering is dat de concurrentie van buitenlandse bedrijven op de Nederlandse markt toeneemt. ‘Er ontwikkelen zich steeds meer markten voor ICT-gerelateerde producten en diensten die een winner-takes-all karakter hebben.’ De macht op die markten kan zich concentreren bij enkele grote, internationale partijen.

Werkgelegenheid daalt

Ook de werkgelegenheid verandert, vooral voor beroepsgroepen in het midden van het inkomensspectrum. Volgens de AWTI is het mogelijk dat de totale werkgelegenheid daalt en de inkomensongelijkheid stijgt.

Vaardigheden en kansen

Er moeten maatregelen genomen worden. Onderwijs en opleidingen moeten ervoor zorgen dat burgers de benodigde vaardigheden ontwikkelen. Bedrijven en onderzoeksinstellingen moeten geholpen worden bij het inspelen op nieuwe kansen.

Op orde

‘De technologische ontwikkelingen gaan snel en onze economische toekomst is onzeker’, schrijft de AWTI. ‘Maar welke wending de toekomst ook neemt, wil deze voor de Nederlandse economie goed uitpakken, dan moet in elk geval de ICT op orde zijn.’

Bron: BinnenlandsBestuur Digitaal