Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Nationale DenkTank presenteert knelpunten in digitale samenleving

05/11/2019

 

Meer dan 3 miljoen Nederlanders zijn niet digitaal vaardig en 90% van deze mensen heeft dat zelf niet in de gaten. Het merendeel van de Nederlanders hecht veel waarde aan privacy, maar neemt online geen actie deze te beschermen. Dit zijn 2 van de 4 knelpunten die de Nationale DenkTank presenteerde op 3 oktober 2019.

Weerbaar, inclusief en eerlijk

Sinds augustus doet de Nationale DenkTank onderzoek naar de vraag ‘Hoe realiseren we een digitale samenleving die gezond, weerbaar, inclusief en eerlijk is?’ Hiervoor zijn onder andere 80 gesprekken gevoerd met ervaringsdeskundigen, hoogleraren en experts en er zijn verschillende onderzoeksrapporten bestudeerd. Tijdens de presentatie aan experts op het gebied van digitale technologie uit bedrijfsleven, overheid en wetenschap kwamen in totaal 4 knelpunten naar voren waaronder:

  • Niet iedereen is digitaal zelfredzaam: bijna 800.000 Nederlanders profiteren door een handicap of fysieke beperking niet mee van de positieve effecten digitalisering. Nog eens 3 miljoen Nederlanders zijn niet digitaal vaardig, 90% van deze mensen heeft dit zelf niet in de gaten.
  • Ondermijning persoonlijke autonomie en privacy: er is sprake van een ‘privacy paradox’. 69% van de Nederlanders hecht grote waarde hecht aan hun privacy; 70% is bang voor misbruik van hun persoonsgegevens. Maar Nederlanders nemen weinig actie om hun online privacy te beschermen.

Lees meer over alle 4 de knelpunten in het artikel ‘Gezond en eerlijk digitaal samenleven gaat niet vanzelf‘ op nationale-denktank.nl.

Werken aan oplossingen

De Nationale DenkTank 2019 gaat verder met het bedenken en uitwerken van concrete oplossingen voor de gepresenteerde knelpunten. In december 2019 presenteert de DenkTank haar oplossingen.

Meer informatie