Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Hoe staat het met digitale inclusie?

19/11/2019

 

‘Iedereen in onze samenleving moet digitaal mee kunnen doen. Eenvoudige digitale processen en begrijpelijke teksten moeten de standaard worden bij de overheid’ begint staatssecretaris Knops de kamerbrief over de voortgang van digitale inclusie.

In de brief geeft hij een update over digitale inclusie op 4 hoofddoelen:
1. Digitale diensten voor iedereen makkelijker maken
2. Mensen helpen om met digitalisering om te gaan
3. Uitleggen wat de gevolgen van digitalisering zijn
4. Samenwerken met bedrijven en andere organisaties.

Verder geeft hij aan welke extra acties er het komende jaar ondernomen worden om er voor te zorgen dat niemand achter blijft.

Verbeteringen op basis van onderzoek

Zo wordt er op basis van onderzoek onder burgers en ondernemers gewerkt aan verbeteringen. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat mensen vooral makkelijke en persoonlijke dienstverlening verwachten van de overheid. Daarnaast vindt ruim 80% van de ondervraagden het een goed idee dat overheidsorganisaties gegevens delen. En dat zij inzicht hebben in die gegevens. Het maakt de dienstverlening makkelijker en mensen hoeven minder vaak hun gegevens aan te leveren. Delen van gegevens is overigens een nieuwe ontwikkeling die meer onderzoek en praktijkervaringen vraagt.

Meer weten? Lees de kamerbief over voortgang digitale inclusie.