Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Overheidscommunicatie moet direct duidelijk zijn

19/11/2019

 

Het kabinet wil dat overheid duidelijke en begrijpelijke teksten schrijft en trekt daar 3 miljoen euro voor uit. Onder de naam ‘Direct Duidelijk Brigade’ gaan 100 taalcoaches ambtenaren helpen duidelijkere teksten te schrijven. Staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken trapte de campagne af. “Wij willen ervoor zorgen dat mensen kunnen meedoen en direct snappen waar brieven van de overheid over gaan.”

Problemen voorkomen

Volgens het kabinet zijn er 2,5 miljoen Nederlanders die moeite hebben om overheidsbrieven te begrijpen. Staatssecretaris Knops: “Wij doen al veel, maar het is nog niet genoeg. De Direct Duidelijk Brigade gaat medewerkers van overheidsorganisaties zoals gemeentes en provincies helpen bij het begrijpelijk maken van teksten.”

Hulppakket

De brigade bestaat uit een groep experts, taalcoaches en taalambassadeurs. Zij herschrijven de honderd meest verstuurde overheidsteksten, waaronder webteksten, brieven, formulieren en folders. Met coaching en gerichte trainingen krijgen overheidsorganisaties hulp om duidelijker te communiceren. Daarnaast komt er een ‘hulppakket’ met voorbeeldbrieven, een woordenlijst met alternatieven voor ambtelijk jargon en een checklist voor het schrijven in heldere taal. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gaat zelf het goede voorbeeld geven; 7 mensen gaan aan slag met de Brigade en het verbeteren van teksten bij het ministerie.