Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

20 vernieuwende projecten ontvangen innovatiebudget

19/11/2019

Twintig projecten krijgen geld uit het Innovatiebudget om hun innovatieve ideeën te realiseren. De selectiecommissie onder leiding van directeur-generaal Overheidsorganisatie Marieke van Wallenburg (ministerie van BZK) selecteerde de winnende projecten uit 74 aanvragen. Van Wallenburg over de inzendingen: “Mooi om te zien hoe de energie van zoveel overheden samenkomt rond het thema digitalisering.”

Samenwerken

De 20 geselecteerde projecten lopen uiteen van een app voor armoedebestrijding, digitale identiteit bij jongeren, inzet van blockchaintechnologie bij verdeling van energie tot AI die satellietbeelden analyseert en informatie kan geven over de vegetatie in duin- en kweldergebieden. De selectiecommissie kwam tot haar keuze op basis van criteria als relevantie voor burgers, bedrijven, maatschappij en andere overheden, transparantie, hoe vernieuwend het project is en de schaalbaarheid ervan. In ieder project werken meerdere overheidsorganisaties samen om een innovatief idee in de praktijk te brengen.

Innovatiebudget

Digitalisering maakt het mogelijk om op een innovatieve manier te werken aan maatschappelijke opgaven. Innovatie is dan ook één van de pijlers in de Agenda Digitale Overheid: NL DIGIbeter 2019. Het Innovatiebudget stimuleert experimenten en innovaties over de grenzen van organisaties heen: opgavegericht en in samenwerking. Voor de periode van 2019 tot 2021 is er in totaal 18 miljoen euro beschikbaar voor innovatieve ideeën om de digitale dienstverlening van de overheid te verbeteren.

Meedoen

Herkent u een vraagstuk in de lijst met winnende projecten en wilt u met uw organisatie graag daaraan meewerken? Het team rond het Innovatiebudget brengt u graag in contact met de initiatiefnemers. Neem daarvoor contact op met innovatie@minbzk.nl.

Innovatiebudget in 2020

Begin 2020 volgt de tweede aanvraagronde van het Innovatiebudget. Informatie daarover vindt u vanaf eind 2019 op deze website. Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief Digitale Overheid.

Meer over het innovatiebudget