Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Weg met de pdf?

17/12/2019

 

In het kader van toegankelijkheid is een pdf geen handig formaat. Toch is het merendeel van alle documenten op overheidswebsites een pdf. Is er een alternatief? Volgens Kristian Mul, productowner DigiToegankelijk bij Logius, bestaat er geen gouden formule om het pdf-probleem voor eens en voor altijd de wereld uit te helpen. Wel geeft hij in Binnenlands Bestuur een aantal adviezen om er mee om te gaan.

Is een pdf echt nodig?

Pdf is oorspronkelijk een printformaat. Het is eigenlijk niet bedoeld om op grote schaal documenten online te zetten. Mul: “Sta bij ieder nieuw document even stil bij de vraag: móet dit in pdf? Ook in html kun je een document opmaken, al vergt het dan iets meer digitale vaardigheden.”

Toegankelijke pdf’s

“Als een pdf echt nodig is, zorg er dan voor dat het document toegankelijk is. Er bestaan cursussen waarin deelnemers leren hoe ze een Word-document zo structureren dat het toegankelijk is, ook als je het opslaat als pdf. Daarnaast zijn er zijn open source tools die automatisch de toegankelijkheid van een document kunnen checken. Een kleine kanttekening: niet alle criteria voor toegankelijkheid zijn automatisch te checken. De software kan bijvoorbeeld wel controleren of een foto een alternatieve beschrijving bevat voor slechtzienden, maar niet of de tekst inderdaad beschrijft wat er op de foto staat.”

Eisen stellen

Ten slotte kunnen gemeenten meer doen om te zorgen dat hun leveranciers het pdf-probleem aanpakken. Mul: “Er ligt ook een taak bij de markt. Een toegankelijke pdf opleveren is best te doen. Leg in je inkoopprocessen die eis neer bij je leveranciers. En vraag ze om het te bewijzen, waarbij de resultaten van een automatische toets dus niet volstaan.”

Lees het hele artikel van Marjolein van Trigt in Binnenlands Bestuur.

Kijk voor meer informatie over het toegankelijk maken van pdf’s op digitoegankelijk.nl.