Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

CBS laat risico’s bij toegang tot privacygevoelige data onderzoeken

21/01/2020

Data analyse

Het CBS laat onderzoek doen naar de toenemende risico’s bij het verlenen van toegang tot zijn privacygevoelige data. Dat schrijft de dienst op zijn website. Het gaat om het vinden van de juiste balans tussen risico en publiek belang.

Kerntaak

De wettelijke kerntaak van het CBS is het verrichten en publiceren van hoogwaardig statistisch onderzoek op verzoek van de overheid en de wetenschap. In de wet is geregeld dat het CBS kan beschikken over privacygevoelige informatie, afkomstig van bijvoorbeeld de Belastingdienst, bevolkingsadministraties en uitkeringsorganisaties. Het CBS garandeert daarbij dat de wettelijke vereisten op het gebied van privacy en informatieveiligheid nagekomen worden. Deze data zijn bijvoorbeeld door CBS geanonimiseerd en gepseudonimiseerd; ze zijn niet meer tot personen te herleiden.

Balans

Vanuit die wettelijke taak wordt onder strikte voorwaarden deze data ook beschikbaar gesteld aan onderzoekers in wetenschap en bedrijfsleven voor statistisch onderzoek. De verzoeken voor toegang tot deze data nemen toe, maar de risico’s ervan ook. De techniek van dataverwerking wordt steeds krachtiger en er is zorg over data-spionage. Bovendien worden de eisen voor privacy en informatieveiligheid sinds de AVG strenger. Tot op heden zijn er geen incidenten voorgevallen, toch is de vraag of de huidige praktijk nog wel te handhaven is. Dat laat de dienst nu onderzoeken door onafhankelijke experts. Het gaat om het vinden van de juiste balans tussen risico en publiek belang, aldus het CBS.

Lees het volledige bericht bij het CBS.