Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Denktank presenteert oplossingen voor knelpunten digitale samenleving

21/01/2020

De Nationale DenkTank 2019 presenteert het rapport ‘Optimaal Digitaal’ met 10 oplossingen voor een beter functionerende digitale samenleving. 20 Jonge academici doken de afgelopen 4 maanden in de digitale toekomst. Vragen als ‘hoe zorgen we ervoor dat iedereen mee kan (blijven) doen in de digitale samenleving?’ en ‘hoe zorgen we ervoor dat publieke waarden en rechten gewaarborgd blijven in de digitale samenleving?’, kwamen voorbij.

Van Digitafel tot award voor meest toegankelijke website

Onderzoek naar bovenstaande vragen resulteerde in concrete initiatieven, zoals de Digitafel in supermarkten voor laagdrempelige digitale hulp bij mensen in de buurt. Andere creatieve oplossingen die zijn bedacht voor een eerlijke, weerbare, gezonde en inclusieve samenleving zijn een award voor de meest toegankelijke website, een nieuwe richtlijn die ouders en kinderen helpt bij het digitaal opgroeien en er wordt een rechtszaak georganiseerd om overmatige dataverzameling door bedrijven te stoppen.

Eindrapport Optimaal Digitaal

Het rapport is uitgereikt aan onder andere Marleen Stikker (directeur De Waag), Madeleine de Cock Buning (hoogleraar ICT-recht) en Maarten Schurink (secretaris-generaal ministerie BZK).

Het complete eindrapport is te vinden op www.ndt19.nl.