Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Raadsleden Schouwen-Duiveland ruilen tablets in

21/01/2020

De gemeente Schouwen-Duiveland trekt 46.920 euro uit voor de aankoop van 34 nieuwe laptops. De laptops vervangen de iPads waarmee de raadsleden nu werken. Ze moeten met name het leeswerk van de raadsleden makkelijker maken. 

Worstelen met iPad
Bijlagen worden niet altijd goed weergegeven op de iPads, zegt fractievoorzitter Florus van der Paauw van de SGP. Ook het pdf-probleem speelt volgens hem een rol: documenten in pdf-formaat zijn slecht toegankelijk voor mensen met een visuele handicap en onhandig voor ontwikkelaars die open data verwerken. 

Maar bovenal kan een deel van de raadsleden niet goed met de iPads overweg. 'Je ziet nieuwe raadsleden soms echt worstelen,' zegt Van der Paauw. 'Dan zijn ze middenin hun betoog opeens hun bestand kwijt.' Hij verwacht dat een overstap naar laptops deze problemen oplost. 'Met software van Microsoft zijn de meeste raadsleden al vertrouwd, want dat hebben ze thuis ook.'

Geen cadeautje
Schouwen-Duiveland maakt sinds 2011 gebruik van iPads. De huidige versies zijn ongeveer twee jaar in gebruik. Van der Paauw is zich ervan bewust dat de inruilactie door buitenstaanders als een 'cadeautje' van de raad aan zichzelf kan worden gezien. 'Maar ook raadsleden hebben nu eenmaal apparatuur nodig waarop ze hun werk goed kunnen doen. Dat hoort bij hun rechtspositie.' De laptops blijven eigendom van de gemeente.

De provincie moet nog wel instemmen met de aankoop. Omdat de begroting van de gemeente volgens de provincie in eerste instantie niet op orde was, houdt de provincie toezicht op alle extra uitgaven.

Bron: BinnenlandsBestuur Digitaal