Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Rathenau Instituut: ‘breng debat op gang over VR’

21/01/2020

Nu virtual reality (VR) steeds populairder wordt moet er een politiek en maatschappelijk debat komen over de rechten die mensen in deze virtuele wereld hebben, vindt het Rathenau Instituut. Het Instituut publiceerde het rapport ‘Verantwoord Virtueel. Bescherm consumenten in virtual reality’.

Machtsmisbruik

Zo zijn er 4 groepen risico’s op het gebied van VR: lichamelijke en mentale risico’s, sociale risico’s, machtsmisbruik en juridische risico’s. Met betrekking tot machtsmisbruik kunnen gebruikers op subtiele wijze gemanipuleerd worden. Een VR-bril kan allerlei biometrische data opslaan. “Door bijvoorbeeld oogbewegingen, veranderingen in pupilgrootte en bewegingen van gezichtsspieren te meten, kunnen VR-bedrijven analyseren waar gebruikers naar kijken, hoe lang ze hun aandacht ergens op richten en hoe ze daar fysiek en emotioneel op reageren”, zo laat het rapport weten.

Privacy

Verder stelt het Rathenau Instituut dat het massaal opslaan en verwerken van VR-data  nieuwe vragen oproept met betrekking tot de privacy van gebruikers. “Door het combineren van allerlei data is het mogelijk voor VR-platforms en bedrijven om het gedrag van gebruikers gedetailleerd te profileren. Net als op internet kunnen mensen ook in VR worden gemonitord. De data die VR oplevert kan veel over gebruikers vertellen, zoals hoe ze zich gedragen, welke interesses ze hebben en op welke momenten een persoon het meest alert of beïnvloedbaar is. Data die weer aan derde partijen kan worden doorverkocht.”

Maatregelen

In het rapport worden 4 maatregelen genoemd om gebruikers te beschermen:

  1. Breng (inter)nationaal debat op gang over ethiek van VR
  2. Stel kaders op voor de maatschappelijke inbedding van VR
  3. Informeer en bescherm VR-consumenten goed
  4. Verricht onderzoek naar de (langetermijn)effecten van VR.

Meer weten? Lees het hele rapport op rathenau.nl.