Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Toolkit helpt gemeentewebsite toegankelijk te maken

04/02/2020

Iedereen kan digitale toegankelijkheid op de gemeentelijke agenda zetten. “Ervaringsdeskundigheid is daarbij onmisbaar”, stelt Ieder(in) – netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte. Op 11 februari werd in Den Haag daarom de toolkit ‘Maak je gemeentewebsite toegankelijk’ gelanceerd. Voor gemeenteambtenaren én lokale belangenbehartigers.

Sneltest en stappenplannen

Websites van gemeenten moeten in 2020 volledig toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Zover is het nog niet. Dus is het voor mensen met een beperking soms lastig gebruik te maken van digitale gemeentelijke dienstverlening. De toolkit biedt informatie en handvatten voor leden en betrokken gemeenteambtenaren om dit probleem aan te kaarten. De toolkit bevat bijvoorbeeld een sneltest om zelf de toegankelijkheid van een website te checken, een stappenplan om de gemeente te overtuigen en tips voor het organiseren van een demonstratie. Voor de gemeente is er veel aandacht voor het inzetten van ervaringsdeskundigen voor een toegankelijke gemeentewebsite.

De Oogvereniging, Stichting Accessibility en platform Voorall hebben Ieder(in) geholpen bij de ontwikkeling en samenstelling van de toolkit.

Meer informatie over digitale toegankelijkheid