Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Knops maakt zich geen zorgen over Centric

17/03/2020

Minister Knops van Binnenlandse Zaken maakt zich ‘op dit moment’ geen zorgen over de gevolgen van een mogelijk faillissement van IT-dienstverlener Centric voor de rijksoverheid. ‘De hoeveelheid opdrachten die Centric binnen de rijksoverheid uitvoert is beperkt’, aldus de CDA-bewindsman.

Knops antwoordt op vragen van PVV-Tweede Kamerlid Martin Bosma dat hij de situatie bij Centric niet als zorgwekkend beoordeelt. Bosma stelde Kamervragen naar aanleiding van verontrustende berichten in de media dat de financiële positie van Centric in gevaar leek te zijn. Knops verwijst naar een verklaring van het IT-bedrijf dat in de media een onterecht beeld is geschetst dat er in 2018 miljoenenverliezen werden geleden. Volgens Centric werd er juist winst gemaakt.

Gemeentelijke sector
Bosma stelde de minister een maand geleden ook de vraag naar de mogelijk impact van een faillissement voor de Nederlandse overheid op decentraal niveau. Want juist in de gemeentelijke sector is Centric het meest actief. De verantwoordelijkheid voor de impact van een mogelijk faillissement van een leverancier aan een gemeente ligt volgens Knops ‘bij de specifieke gemeente die zaken doet met deze leverancier.’

Noodmaatregelen
Knops zegt voor het beantwoorden van deze vraag contact te hebben gehad met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). ‘Vanuit de VNG zijn er op dit moment geen zorgen’, schrijft de minister. Zelf acht hij het ‘op dit moment’ niet opportuun eventueel te treffen noodmaatregelen te inventariseren aan de kant van de overheid voor het geval Centric failliet zou gaan, zo antwoordt Knops de Tweede Kamer.

Eerder – in januari van dit jaar – werden door andere Tweede Kamerleden, waaronder Pieter Omzigt (CDA) ook vragen over de kwestie gesteld aan de ministers van Financiën en Economische Zaken. Die vragen waren uitgebreider en zijn nog steeds niet beantwoord. Volgens Knops zullen die op korte termijn worden beantwoord.

Bron: BinnenlandsBestuur Digitaal