Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Pilot netwerkinventarisatie (NWI) pilot gestart

17/03/2020

De pilot netwerkinventarisatie (NWI) is van start gegaan. Deze pilot is bedoeld om te zien of het mogelijk is om geautomatiseerd de gemeentelijk ICT-overzichten actueel te krijgen en te houden. Zo kan namelijk een verbetering gerealiseerd worden op configuratie- en patchmanagement. In januari vond de intake voor de deelname aan de pilot van bij een gemeentelijk samenwerkingsverband plaats. Twee weken later werd de eerste sensor in de ICT-infrastructuur geplaatst.

Inmiddels zijn de eerste scanresultaten binnen en analyseren we de resultaten. De hoeveelheid gegevens is groot en gedetailleerd. Het kost veel tijd om uit deze  hoeveelheid de informatie te filteren waar de gemeente behoefte aan heeft en om die in een bruikbaar formaat aan te leveren. Dit is echter een eenmalige actie. Op basis van de kennis die we nu opdoen, kunnen we dit voor de gegevensverzamelingen van de volgende gemeenten in grote mate geautomatiseerd doen. Op dezelfde wijze kunnen we ook de ICT-foto van de gemeente updaten, zodat deze accuraat en actueel is. Dit resulteert dan weer in gerichtere kwetsbaarheidsmeldingen vanuit onze CERT naar de betreffende gemeente(n). De digitale weerbaarheid van de gemeente wordt op deze manier op twee gebieden verhoogd.

In de loop van januari vonden ook intakes plaats bij de pilot gemeenten. Dit zal ook in februari en maart nog doorgaan. Verwachting is dat we in april alle 14 pilot gemeenten aangesloten hebben. Tot de zomervakantie gaan we aan de slag met de gegevens uit de pilot en gaan we de deze evalueren. Bij een positief resultaat kan er vanuit de pilot omgeschakeld worden naar de uitrol bij andere gemeenten. Gemeenten kunnen zelf een keuze maken om mee te doen aan de NWI. Het is echter wel zeer aan te raden, gezien het feit dat dit een goede basis legt om de digitale weerbaarheid sterk te verhogen!