Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Driekwart gemeentesites nog niet voldoende toegankelijk

31/03/2020

Bijna driekwart van de gemeentewebsites is nog niet voldoende toegankelijk voor mensen met een beperking. Dat blijkt uit onderzoek van nieuwssite nu.nl.

Nu.nl ondervroeg alle 355 gemeenten naar de toegankelijkheid van de website van de gemeente. Van de 211 gemeenten die reageerden gaven 157 gemeenten (74%) aan nog niet aan alle eisen te voldoen.

Vanaf 23 september 2020  moeten alle websites van de overheid voor iedereen toegankelijk zijn, ook voor mensen met een functiebeperking.

De helft van de gemeenten die nu nog niet voldoet denkt dat volgens het onderzoek wel te kunnen doen op 23 september.

Structurele stappen

Volgens Ron Beenen van stichting Accessibility gaat het niet alleen om het aanpassen van de website, maar ook om het waarborgen van het thema toegankelijkheid in de hele organisatie. “Het is belangrijker om structurele stappen te zetten dan om nu te haasten om de deadline te halen en daarna de focus weer los te laten”, aldus Beenen tegenover nu.nl.

Toolkit en brochure

Onlangs verschenen de toolkit ‘Maak je gemeentewebsite toegankelijk’ van koepelorganisatie Ieder(in) en de brochure ‘Digitale toegankelijkheid in jouw organisatie: wie doet wat?’ van het programma DigiToegankelijk van Logius.