Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Nederland 4e plaats in e-government index

14/04/2020

Nederland staat op de vierde plek van de e-goverment-index. Driekwart van de Nederlandse burgers bezoekt websites van overheidsinstanties om informatie te krijgen. Hiermee doen we het goed ten opzichte van andere Europese landen.

Eurostat publiceerde de index onlangs op haar website. De index vergelijkt de ontwikkeling van e-government tussen de verschillende EU-lidstaten. De gegevens in het onderzoek zijn gebaseerd op de jaarlijkse Europese enquête over het gebruik van ICT in huishoudens en door particulieren.

Verschillen in Europa

De Scandinavische landen scoren het best in de index. 89% van de burgers in Denemarken, 84% van de burgers in Finland en 79% van de burgers in Zweden gebruiken websites van overheidsinstanties om informatie te verkrijgen. Daarna volgen Nederland (76%) en Estland (69%).

Verschillen per leeftijd

Burgers in alle leeftijdscategorieën gebruiken overheidswebsites om informatie op te zoeken. Maar er zijn duidelijke verschillen in leeftijd waarneembaar. Het hoogte percentage (56%) waren burgers in de leeftijdscategorie tussen de 25 en 34 jaar oud. De 35 tot 44-jarigen volgden op de voet met 53%. Ouderen gebruiken de websites van overheidsinstanties het minst. Toch bezocht bijna een kwart (23%) van de 65 tot 74-jarigen de afgelopen 12 maanden een overheidswebsite om informatie op te zoeken.