Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

NLdigital wil ICT alsnog op lijst cruciale beroepsgroepen

14/04/2020

NLdigital wil dat de Tweede Kamer ICT’ers alsnog op de lijst met cruciale beroepen plaatst. De organisatie vindt dat ICT-bedrijven onder alle omstandigheden moeten kunnen doorwerken. De beroepsgroep staat tot nu toe niet op de lijst, waardoor steunmaatregelen worden misgelopen.

olgens de branchevereniging voor ICT-bedrijven leveren veel leden onmisbare support en diensten aan bijvoorbeeld nutsbedrijven, zorginstellingen, gemeenten en veiligheidsregio’s.

“We horen hier veel zorgen over van leden en vragen de Kamer om de definitie aan te passen zodat deze bedrijven onder alle omstandigheden door kunnen blijven werken”, schrijft de organisatie in een brief aan de Tweede Kamer. Cruciale beroepsgroepen kunnen bijvoorbeeld gebruik maken van kinderopvang, waardoor personeel kan blijven doorwerken. 

Connectiviteit 

NLdigital noemt connectiviteit en continuïteit die ICT-bedrijven regelen cruciaal, nu door het coronavirus steeds meer mensen thuis komen te zitten. Daarnaast is de bevoorrading voor onder meer hardware van Europese distributiecentra niet meer betrouwbaar. “Als ICT-bedrijven geen diensten, onderhoud en implementatie-support kunnen leveren terwijl de vraag toeneemt, dan valt alles stil. Dit moet heel vaak op locatie gebeuren en kan onmogelijk vanuit huis.”

Verstoringen verhelpen

Service engineers en beheerders helpen vaak verstoringen aan elementaire IT-infrastructuur van organisaties die wel als cruciaal zijn aangemerkt zo snel mogelijk te verhelpen. “Gemeenten, nutsbedrijven en veiligheidsregio’s mogen in deze tijd geen seconde stilvallen. Storingen moeten de hele dag op ieder tijdstip direct verholpen kunnen worden.”

Scale-ups

Daarnaast vestigt NLdigital in de Tweede Kamer aandacht op de groep jonge, snelgroeiende softwarebedrijven die buiten de boot dreigen te vallen in de genomen steunmaatregelen. “Deze bedrijven zijn zeer gevoelig voor klanten die omvallen, rekeningen die niet voldaan worden en een terugvallende markt die eerder gegarandeerd leek te groeien. Deze bedrijven zullen niet te maken krijgen met een schok maar met vertraagde terugval die minstens zo hard aankomt.”

Beroepsvereniging KNVI constateerde eerder deze week dat sinds Nederland massaal thuiswerkt, de druk op netwerken, IT-systemen, helpdesks en vraag naar werkplekken enorm toegenomen. Daarmee is de druk op IT’ers ook enorm hoog. De datasector gaf al aan het oneens te zijn met de lijst en wil aangemerkt worden als 'vitale sector' in de hoogste categorie.

 

Bron: AG Connect