Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Overheidsinstanties last van cybercriminaliteit rondom coronavirus

14/04/2020

Cybercriminelen sturen uit naam van overheidsinstanties berichten aan burgers over het coronavirus.  Door middel van e-mails, malafide websites, nep-apps of sms’jes proberen cybercriminelen persoonsgegevens te verkrijgen.

De gemeente Opmeer waarschuwt op haar website voor frauduleuze sms-berichten van DigiD. Op die manier wordt geprobeerd om bij burgers geld af te troggelen. Ook worden e-mails verstuurd die afkomstig lijken van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De e-mails beloven een update over corona, maar zijn in werkelijkheid bedoeld om de ontvangers te besmetten met malware of persoonlijke gegevens te ontfutselen. En de GGD Hollands Midden waarschuwt voor een nepbrief over het coronavirus.

Geef cybercriminelen geen kans

Bereid uzelf en burgers goed voor om cybercriminelen een stap voor te zijn:

  • Gebruik alleen vertrouwde én beveiligde (wifi)netwerken;
  • Klik niet op links in e-mailberichten van onbekende afzenders;
  • Inloggegevens zijn strikt persoonlijk. Deel deze gegevens dus met niemand;
  • Ga ook thuis bewust om met vertrouwelijke informatie en wat u bespreekt in berichtenapps of tijdens een tele-/videoconferencing;
  • Houd rekening met het ontvangen van phishingmails of valse e-mails omtrent het coronavirus. Als u toch een malafide e-mail hebt ontvangen, meldt dit dan bij uw IT- afdeling of beveiligingsfunctionaris.

Lees meer over veiligheid en herkenbaarheid van overheidswebsites en e-mail.

Op de website van het Digital Trust Center zijn een aantal handige tips verzameld over het herkennen van phishing. En ook op de website van Alert Online vindt u informatie over dit onderwerp. Wilt u weten hoe u e-mail fraude kunt voorkomen? Lees dan verder via de website van Forum Standaardisatie.

Vragen over coronavirus

Heeft u vragen over het coronavirus? Bekijk dan de website van het RIVM voor de meest actuele informatie.