Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Nieuwe CheckID app van DigiD

28/04/2020

De overheid vindt het belangrijk dan iedereen zich online veilig kan identificeren en zo makkelijk mogelijk gebruik kan maken van belangrijke en privacygevoelige zaken bij alle dienstverleners met een publieke taak. De manieren van inloggen worden constant verbeterd en aangepast aan veranderende omstandigheden om ervoor te zorgen dat het inloggen veilig kan blijven gebeuren. Nu en in de toekomst.

ID-check

Sommige gegevens zijn extra privacygevoelig, zoals bijvoorbeeld het medisch dossier. Om deze gegevens te kunnen inzien of wijzigen kunnen gebruikers steeds vaker alleen met de DigiD app inloggen. Voor de veiligheid en om de privacy te waarborgen is daar een eenmalige controle (ID-check) van een paspoort, rijbewijs of identiteitskaart aan toegevoegd. Meer informatie over de DigiD ID-check vind je hier.

NFC lezer

Een deel van de DigiD-gebruikers kan op dit moment geen identiteitsbewijs scannen (ID-check) met de DigiD app, omdat hun smartphone niet beschikt over een zogenaamde NFC-lezer. Deze eenmalige ID-check is nodig om met de DigiD app te kunnen inloggen bij organisaties die privacygevoelige informatie beheren. Met de CheckID app kan iemand anders je hiermee helpen.

Hoe werkt het?

De CheckID app werkt als volgt: degene die een smartphone heeft met NFC-lezer downloadt de CheckID app. Met de app op deze telefoon wordt het identiteitsbewijs (ID-check) gescand van de persoon die geholpen wil worden. Vervolgens wordt via een beveiligde verbinding de ID-check toegevoegd aan de DigiD app van deze persoon. De telefoon van de helper wordt alleen als kaartlezer gebruikt en er worden geen gegevens opgeslagen via de app.

De CheckID app is te downloaden via Google Play en de App Store.

De CheckID app is ontwikkeld door Logius. Hier is meer informatie te vinden over DigiD en CheckID.

Meer informatie over betrouwbaarheidsniveaus van gemeentetaken is te vinden op de website van VNG Realisatie.