Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Videoconferencing: doe het toegankelijk en veilig

28/04/2020

Nu veel mensen door het coronavirus thuiswerken, zijn videobellen en -conferencen bijna onmisbaar voor de samenwerking. Maar wat betekent dat voor collega’s met beperkingen? En hoe zorgen we dat de informatie die we delen via deze programma’s veilig blijft?

Stichting Accessibility onderzocht de toegankelijkheid en de Informatie Beveiligingsdienst (IBD, onderdeel van VNG Realisatie) keek naar de veiligheid en privacy bij verschillende tools. Daarbij keken ze zowel naar de techniek als naar de menselijk kant.

Altijd een risico

Er is altijd een privacy – en veiligheidsrisico, stelt de IBD. Een belangrijk advies is dan ook om géén vertrouwelijke informatie uit te wisselen via deze tools: ‘houd er rekening mee dat wat u bespreekt in principe openbaar zou kunnen worden’. Van 11 veelgebruikte programma is een quickscan gemaakt.Daarin is overigens ook een aantal gratis en open-source tools opgenomen. In de scan wordt gekeken naar maatregelen als end-to-end encryptie en de mogelijkheid om unieke vergader id’s aan te maken. Bij twee apps zijn er functionaliteiten aangetroffen die niet wenselijk zijn. De tool Zoom ligt breder onder vuur, omdat het de privacy van gebruikers zou aantasten. Niet alleen op technisch gebied zijn er aandachtspunten. De IBD geeft tips voor de menselijke kant van zaak. Door medewerkers bewust te maken van hun omgeving wanneer ze de tool gebruiken. Wie kan meeluisteren en zijn er (gevoelige) persoonsgegevens in beeld? En sluit iedereen de tool ook af na afloop van de conference na afronding van het gesprek?

Toegankelijkheid van tools

Ook mensen met een beperking zijn in tijden van corona aangewezen op videobellen. Daarom onderzocht Stichting Accessibility – expertisecentrum voor toegankelijke ICT – 5 populaire tools voor videoconferenties. Welke zijn het meest toegankelijk voor mensen met een visueel of auditieve beperking? En: wat zijn tips en trucs om iedereen met deze tools te laten meedoen?  Van de 5 geteste programma’s zijn er 4 op een bepaalde manier toegankelijk voor slechtzienden, constateert Accessibilty. Alleen gratis programma Jitsi valt af. Maar: ook bij toegankelijkheid geldt: het gaat niet alleen om de technische kant. Zo geeft accessibility een aantal aanbevelingen en tips. Zoals: maak notulen in de chatfunctie (voor dove deelnemers), en zit recht voor de camera als u spreekt (voor blinde deelnemers). Maar het belangrijkste advies: overleg met de mensen in uw organisatie die toegankelijkheidsproblemen kunnen ervaren bij het videobellen. Laat hen het zelf uittesten en kies samen welke tool het beste past.

Meer weten

Lees het volledige artikel over informatieveiligheid en privacy bij videoconferencing bij de IBD.

Lees het volledige artikel over de toegankelijkheid van tools bij Stichting Accessibility.