Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Blog Hugo Aalders: Parallellen

12/05/2020

Structuur en vrijheid blijken best samen te gaan, zo leren we in deze coronatijd. Binnen duidelijke kaders, zoals anderhalve meter afstand houden, hebben we bewegingsvrijheid. Ik zie een parallel met Common Ground, schrijft Hugo Aalders, directeur VNG Realisatie, in zijn blog op iBestuur.

Bij het realiseren van Common Ground gebruiken we structuur én vrijheid. Een bepaalde structuur is nodig, zoals technische kaders die ervoor zorgen dat de vele toepassingen die gemeenten, leveranciers en andere partners nu en straks ontwikkelen, daadwerkelijk passen in de nieuwe informatievoorziening. En eenduidige afspraken over hoe we samenwerken en toepassingen opschalen.
Binnen die kaders is er vrijheid om te leren en te experimenteren. En om geleidelijk over te gaan op de nieuwe informatievoorziening. Gemeenten maken hun eigen afwegingen wanneer ze bepaalde onderdelen vervangen en op welke thema’s ze meewerken aan het realiseren van Common Ground.

Dit jaar werken we in Common Ground aan twee concrete toepassingen, die we volledig werkend willen krijgen. De eerste toepassing is de registratie van vakantieverhuur, die vanaf 2021 verplicht is. De tweede is het Huishoudboekje. Dit is door de gemeente Utrecht ontwikkeld en we gaan het vanuit VNG Realisatie voor alle gemeenten beschikbaar maken, volgens de aanpak en de principes die we hanteren voor Common Ground.

Lees de volledige blog op de website van iBestuur.