Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Gebruiksgemak PDOK viewer verbeterd

12/05/2020

Begin 2020 is het gebruiksgemak van de Publieke Dienstverlening Op de Kaart (PDOK) Viewer verbeterd. Hiermee komt PDOK tegemoet aan de wens van gebruikers om functionaliteiten uit de oude viewer ook in de nieuwe versie aan te bieden.

Wat is er verbeterd?

De volgende verbeteringen zijn doorgevoerd:

  • De meetfunctionaliteit en de x- en y-coördinaten uit de oude viewer zijn nu ook in de nieuwe viewer toegevoegd.
  • Afstanden en oppervlakten kunnen eenvoudig worden opgemeten
  • de x- en y-coördinaten worden getoond als je met de muis over de kaart beweegt.
  • Zoomniveaus zijn uitgebreid en zichtbaar op welk zoomniveau de gebruiker zich bevindt.
  • De PDOK viewer is vanaf nu ook mobile ready. De viewer is daardoor goed leesbaar op elk device. Dit maakt het voor gebruikers makkelijker de datasets en kaarten ook op tablet of mobiel te bekijken.

Wat is PDOK?

Publieke Dienstverlening Op de Kaart (PDOK) is een platform voor het ontsluiten van geo-datasets van Nederlandse overheden en wordt gehost door het Kadaster. Vele overheidsorganisaties stellen hun geo-data al via PDOK beschikbaar. Rijkswaterstaat, CBS en het Kadaster zelf zijn hierin groot-aanbieders, maar PDOK ontsluit ook data voor kleinere partijen zoals Stichting Wandelnet. Alle datasets zijn te bekijken in de PDOK Viewer.

Open data voor iedereen vrij beschikbaar

De PDOK diensten zijn gebaseerd op open data en daarom voor iedereen vrij beschikbaar. In de PDOK viewer is te zien welke geo-data al via PDOK beschikbaar is. De viewer geeft vervolgens een snelle indruk van het kaartbeeld – hoe de data visueel wordt gepresenteerd - en de inhoud van de webservices.

Aan de slag

De dataset is via de website van PDOK binnen te halen in een eigen GIS-applicatie. Ga direct aan de slag om een eigen toepassing te maken.

Bron: BinnenlandsBestuur digitaal