Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Terugkijken: webinar ‘Duidelijke communicatie in tijden van crisis’

09/06/2020

“We willen dat de overheid duidelijk communiceert. Dat mensen die informatie en brieven van ons ontvangen meteen weten wat daarin staat. Maar makkelijk communiceren is nog best moeilijk. Daar kunnen de experts van Direct Duidelijk u bij helpen.” Zo opende staatssecretaris Raymond Knops het eerste webinar van de Direct Duidelijk Tour. U kunt het webinar nu terugkijken.

Vragen van inwoners centraal

Het onderwerp crisiscommunicatie maakt het belang van begrijpelijke taal van duidelijke taal zeker direct duidelijk. Want hoe kunnen mensen zich aan de maatregelen houden, als ze de inhoud niet begrijpen? Aan het woord komen 2 experts in crisiscommunicatie. Steffie Kuijken is regisseur communicatie bij de Veiligheidsregio Zuid-Limburg.  Kuijken adviseert onder andere om de vragen die leven onder de inwoners voorrang te geven, boven de behoefte die de organisatie heeft om informatie te delen. “We zijn natuurlijk als overheid erg geneigd om heel actief te communiceren over dat wat wijzelf willen vertellen. Maar ik zou me echt beperken tot dat wat de burger wil weten, want er is al een overkill aan informatie in deze crisis. Wees daar heel selectief in.”

Anders begrepen

Lea Bouwmeester is oud-Kamerlid en vernieuwer op het gebied van inclusie, digitalisering en gezondheidszorg. Zij geeft een actueel voorbeeld van hoe taal anders kan worden begrepen dan het is bedoeld. Met de inmiddels bekende slogan: Alleen samen krijgen we corona onder controle. “Er zijn mensen die denken: we moeten bij elkaar komen, want we moeten het samen oplossen. Ze kunnen wel lezen wat er staat, alleen begrijpen ze iets anders dan er wordt bedoeld.”

Terugkijken en lezen

Heeft u het webinar ‘Duidelijke communicatie in tijden van crisis’ gemist? Of was u erbij, maar wilt u graag bepaalde stukken terugkijken? Bekijk dan het webinar online. Ook heeft Gebruiker Centraal de vragen en antwoorden op een rij gezet, van zowel Steffie Kuijken, als van Lea Bouwmeester.  Er volgen nog 3 webinars in de tour. Bekijk het volledige programma van de Direct Duidelijk Tour.

Gerelateerd