Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

VNG: Maak van coronacrisis een ‘archief-hotspot’

09/06/2020

Wijs de coronacrisis aan als ‘archief-hotspot’ om alle besluiten, mededelingen en andere gemeentelijke informatie actief te archiveren. Dat adviseert de VNG aan gemeenten. Informatie over de aanpak van de crisis is van grote waarde om te behouden, stelt de gemeentekoepel.

Verbreden

Naast de reguliere archiveringstaken kunnen gemeenten hun archivering verbreden voor zogenaamde ‘hotspots’. Dit zijn gebeurtenissen die, beperkt door een bepaalde tijdsduur, een behoorlijke impact hebben gehad op het dagelijks leven, of waarin interactie ontstaat tussen overheid, burgers, bedrijven en andere instellingen. Het Nationaal Archief noemt als voorbeeld het brugongeluk in Alphen aan den Rijn en de herinrichting van de voormalige luchthaven Twenthe. Iedere archiverende overheid moet eigenlijk een hotspot-monitor instellen, en een beoordeling maken wat als hotspot gearchiveerd kan worden.  Ook het rijk heeft al aangegeven alle relevante informatie en communicatie rond de coronacrisis zorgvuldig te willen vastleggen. Op die manier is er meer materiaal beschikbaar voor later (historisch) onderzoek.

Oproep

Een aantal gemeenten en streekarchieven zijn al actief met het maken van een eigen corona-hotspot. In Rotterdam worden burgers opgeroepen om vooral digitale foto’s, persoonlijke observaties en openbare mededelingen in te sturen, maar ook in andere gebieden word door overheden en archieven burgers gevraagd om digitale herinneringen in te sturen.

Collectie

Net na de eerste maatregelen tegen het coronavirus riep het Netwerk Digitaal Erfgoed de Nederlandse erfgoedinstellingen al op om mee te bouwen aan een digitale erfgoedcollectie over het coronavirus en de gevolgen daarvan in Nederland. Het gevaar bestaat dat veel van de communicatie, zoals websites, verkeer op sociale netwerken, tweets, chats en memes weer snel zullen verdwijnen. ‘ Deze bronnen lijken voor de meeste mensen het eeuwige digitale leven te hebben, maar zijn uitermate kwetsbaar en zullen straks, als de crisis over is, als eerste weer verdwenen zijn als we niets doen. Door ze duurzaam te bewaren en toegankelijk te maken kunnen we de herinneringen levend houden.’

Bron: BinnenlandsBestuur digitaal