Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Besluit Digitale toegankelijkheid

09/06/2020

Bij de VIAG is een vraag van een gemeentelid binnengekomen over de aanpak van het “Besluit digitale toegankelijkheid overheid”. Deze vraag is inmiddels doorgezet naar het Landelijk ICT beraad van 12 juni 2020.

Sinds 1 juli 2018 is het Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid van kracht. De reden voor het woord tijdelijk in de naam is dat de grondslag uiteindelijk wordt geleverd door de Wet digitale overheid. Zolang deze wet nog niet van kracht is, is de tijdelijke grondslag voor dit Besluit artikel 89 van de Grondwet. Uit praktische overwegingen wordt deze Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) in het vervolg aangeduid met ‘Besluit digitale toegankelijkheid overheid’.

De verplichting

In het Besluit is bepaald dat websites en mobiele apps van Nederlandse overheidsinstanties moeten voldoen aan de toegankelijkheidseisen. Hierover moet verantwoording worden afgelegd in een toegankelijkheidsverklaring. Hiervoor gelden verschillende ingangsdata:

  • 23 september 2019 voor websites gepubliceerd na 23 september 2018
  • 23 september 2020 voor alle websites
  • 23 juni 2021 voor mobiele applicaties

Naast dat dit gevolgen heeft voor de taken van contentbeheerders en websitebeheerders binnen gemeenten is het ook de vraag of de diverse platformen, applicaties, apps, webmodules, etc geschikt zijn om de eisen te kunnen realiseren. Voor alle gemeentes een hoop uitzoekwerk en overleg met leveranciers.

De binnengekomen vraag betreft of de VIAG hier een rol kan spelen in een meer gezamenlijk aanpak. Wij nodigen u graag uit om te reageren op dit bericht.