Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Global Cities ’AI Readiness Index’: Amsterdam na Stockholm meest ‘AI ready’

23/06/2020

Amsterdam is na Stockholm de stad die het best is voorbereid op kunstmatige intelligentie (AI). Dat blijkt uit de wereldwijde Global Cities ’AI Readiness Index’ voor steden tot 3 miljoen inwoners. De index meet hoe steden voorbereid zijn op uitdagingen gerelateerd aan AI.

Veel toepassingen

Voor de totale index zijn 105 steden onderzocht in meerdere categorieën. Van megasteden met meer dan 10 miljoen inwoners (met Londen als koploper), grote steden, medium steden tot relatief kleinere steden als Amsterdam en Stockholm, met minder dan 3 miljoen inwoners. De meeste steden timmeren hard aan de weg. Steden passen al veel AI toe, dat wordt de komende jaren alleen maar meer. Dat concludeert het Oliver Wyman Forum, het bureau dat de index uitbrengt. Voorbeelden van stedelijke  AI-toepassingen zijn het voorspellen van verkeersdrukte, het efficiënt verwerken van afval en het onderhouden van de openbare ruimte.

Amsterdamse publieke waarden

Amsterdam bracht eerder het actieplan ‘AI: Amsterdamse Intelligentie’ uit. Dit actieplan heeft 3 hoofddoelen. Het gebruik van AI voor opgaven in de stad, het vaststellen van ethische kaders en het benutten van het economisch potentieel. De ambities zijn fors. “Toepassingen van artificial intelligence voor Amsterdam en Amsterdammers moeten ontwikkeld worden vanuit Amsterdamse publieke waarden en worden beter bij een sterke positionering van Amsterdam als AI stad”, is te lezen in het magazine AI: Amsterdamse intelligentie‘.