Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Datavoorziening voor opstellen Transitievisie Warmte

25/08/2020

Gemeenten moeten een Transitievisie Warmte opstellen, dat is één van de uitwerkingen van het Klimaatakkoord. De data die ze hiervoor nodig hebben, vinden ze in de nieuwe ‘Datavoorziening energietransitie gebouwde omgeving’. Mark van ’t Hof, projectmanager Energietransitie gemeente Oss, vertelt in het nieuwe e-magazine van VNG Realisatie dat deze datavoorziening vooral waardevol is omdat de data betrouwbaar en transparant zijn.

Betrouwbare en relevante data

Van ’t Hof: “Wij moeten als gemeente goed kunnen uitleggen waarom we in een wijk voor een bepaalde aanpak kiezen. Onze keuzes moeten daarom gebaseerd zijn op verifieerbare en voor iedereen toegankelijke data. Er is namelijk altijd wel een gepensioneerde ingenieur in de raad of in de gemeente die hiernaar vraagt en dan wil ik deze informatie kunnen bieden. Dat is wat mij betreft een wezenlijk voordeel van de Datavoorziening energietransitie gebouwde omgeving: het is de combinatie van relevante data op één plek, onder de vlag van de VNG die een goede, degelijke reputatie heeft waar gemeenten en ook andere partijen op vertrouwen.”

Landelijke datadeals

De datavoorziening is specifiek gericht op alle gegevens die gemeenten nodig hebben voor het kunnen opstellen van de Transitievisie Warmte. Er staat data in over onder meer de soort bebouwing in wijken, hoeveel gas de gebouwen verbruiken en of gebouwen particulier bezit zijn of van woningcorporaties.
De datavoorziening wordt door VNG Realisatie in samenwerking met gemeenten ontwikkeld. VNG Realisatie sluit ‘datadeals’ met grote partijen, zoals netbeheerders en woningcorporaties, zodat ook hun data via de datavoorziening toegankelijk zijn. Projectleider Mark Knops van VNG Realisatie: “Het is efficiënter om dat namens alle gemeenten te doen, dan wanneer individuele gemeenten dit moeten regelen met de partijen in hun regio.”

Meer informatie of meebouwen aan deze of andere datavoorzieningen? Neem contact op met Mark Knops, projectleider en thema-eigenaar fysiek domein waarstaatjegemeente.nl.

Hier is de datavoorziening voor het Transitievisie Warmte beschikbaar.

Waarstaatjegemeente met een speciaal dashboard over de energietransitie.