Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Nederland op de vierde plaats in digitaliserings-index EU

25/08/2020

Het afgelopen jaar hebben alle EU-landen hun digitale prestaties verbeterd. Finland, Zweden, Denemarken en Nederland scoorden het hoogst in de Digital Economy and Society Index (DESI) 2020. Ze behoren volgens de index tot de wereldleiders op het gebied van digitalisering. De index rangschikt de kwaliteit van de digitale infrastructuur, de mate waarop het bedrijfsleven digitaal actief is en de online dienstverlening door de overheid.

E-overheid

Het bedrijfsleven en de overheid digitaliseren in rap tempo. Een slimme digitale overheid biedt voordelen voor zowel burgers als bedrijven. Om de mate van digitalisering binnen de overheid te meten wordt o.a. bekeken hoeveel formulieren bij de overheid via het internet zijn binnen gekomen. In Nederland ligt dit percentage op 83%, het gemiddelde van alle EU landen ligt op 67%. Ook op het gebied van open data scoort Nederland hoog. Uit de index blijkt dat Nederland sterk gericht is op het verbeteren van de kwaliteit van gepubliceerde gegevens.

MKB

Het Nederlandse bedrijfsleven maakte al relatief veel gebruik van sociale media en van elektronische diensten. Het MKB scoorde dit jaar voor het eerst boven het EU-gemiddelde voor zowel online verkoop als de daaruit behaalde omzet . Inmiddels biedt 21% van de MKB-ondernemingen op het internet producten en diensten aan en dat is goed voor 12% van de omzet. Daarnaast verkoopt 13% van het MKB hun producten via het internet aan klanten in het buitenland.

NL DIGIbeter

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat): “Het is goed om te zien  dat onze digitale netwerken in topvorm zijn en onze ondernemers in het midden- en kleinbedrijf steeds meer gebruik maken van wat digitalisering ze te bieden heeft. Tegelijkertijd wordt duidelijk dat onze goede uitgangspositie niet vanzelfsprekend is. Het blijft belangrijk dat we voldoende technisch personeel opleiden, onze mobiele netwerken blijven vernieuwen en de mogelijkheden van AI inzetten voor digitalisering. Zo zorgen we ervoor dat ons bedrijfsleven banen en inkomsten kan vasthouden en consumenten digitaal vaardig blijven. Het kabinet komt daarom voor de zomer met een update van de Nederlandse Digitaliseringsstrategie die in 2018 gelanceerd werd.”