Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Ondersteuning voor medeoverheden bij naleving Dienstenwet

25/08/2020

De Europese Commissie heeft geconstateerd dat het centraal loket in Nederland niet optimaal functioneert. Het gaat dan specifiek over de online beschikbaarheid van informatie en procedures.

Het centraal loket is een belangrijk onderdeel van de Dienstenwet. De Dienstenwet is de Nederlandse invulling van de Europese Dienstenrichtlijn.

Informatie, procedures en bijstand

Bij het centraal loket kunnen ondernemers terecht voor informatie over regels, afwikkelen van procedures (bijvoorbeeld vergunningen) en praktische bijstand. Het centraal loket in Nederland is het Ondernemersplein en het Engelstalige Business.gov.nl. Voor een goede werking van het loket is medewerking van en samenwerking tussen alle overheden (rijksoverheid, gemeenten, provincies en waterschappen) noodzakelijk.

Juridische toelichting en checklist

Om medeoverheden te helpen bij de naleving van de Dienstenwet stelt de rijksoverheid de volgende informatie beschikbaar:

Coronacrisis

Veel ondernemers in de dienstensector ervaren op dit moment de nadelige gevolgen van de coronacrisis. Denk bijvoorbeeld aan kappers, horecaondernemers, festivalorganisatoren, de detailhandel en het toerisme. Juist nú is het belangrijk om ervoor te zorgen dat deze ondernemers op 1 plek alles kunnen vinden wat zij van de overheid nodig hebben.