Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Verdeling Innovatiebudget 2020 bekend: 24 projecten krijgen geld voor innovatie

25/08/2020

24 projecten krijgen Innovatiebudget 2020 om hun innovatieve ideeën te realiseren. Selectiecommissielid Anneke Keller (hoofd Jumbo Tech Campus) over het Innovatiebudget: “Een mooi voorbeeld hoe overheid en bedrijfsleven elkaar kunnen versterken. De creativiteit van de 134 voorstellen was indrukwekkend. Ik kan niet wachten om de resultaten te zien.”

Gebruikers betrokken

De selectiecommissie stond onder leiding van directeur-generaal Overheidsorganisatie Marieke van Wallenburg (ministerie van BZK). De 24 geselecteerde projecten lopen uiteen van digitale geboorteaangifte; publieke controle op algoritmen; veilige en transparante digitale identificatie voor een lokaal burgerparticipatieplatform, tot het beter vindbaar, bruikbaar en houdbaar maken van Nederlands cultureel erfgoed. In ieder project werken meerdere overheidsorganisaties samen om een innovatief idee in de praktijk te brengen. De selectiecommissie kwam tot haar keuze op basis van criteria als relevantie voor burgers, bedrijven, maatschappij en andere overheden; transparantie; hoe onderscheidend het project is en de schaalbaarheid ervan. Ook de betrokkenheid van de gebruikers bij het ontwikkelen is een criterium. Bekijk alle criteria.

Creativiteit

Digitalisering maakt het mogelijk om op een innovatieve manier te werken aan maatschappelijke opgaven. Innovatie is dan ook één van de pijlers in de Agenda Digitale Overheid: NL DIGIbeter. Het Innovatiebudget ondersteunt ambtenaren met innovatieve plannen voor verbetering van de digitale overheid. Zij kunnen geld krijgen om in samenwerking met andere partijen hun idee in uitvoering te brengen. Zo maakt de overheid gebruik van de creativiteit en inzichten van mensen die in de praktijk zien waar de dienstverlening beter kan. Voor de periode van 2019 tot 2021 is er in totaal 18 miljoen euro beschikbaar voor innovatieve ideeën om de digitale dienstverlening van de overheid te verbeteren.

Meewerken aan een vraagstuk

Herkent u een vraagstuk in de lijst met winnende projecten en wilt u met uw organisatie graag daaraan meewerken? Het team rond het Innovatiebudget brengt u graag in contact met de initiatiefnemers. Neem daarvoor contact op met innovatie@minbzk.nl.

Innovatiebudget 2021

Begin 2021 volgt de derde aanvraagronde van het Innovatiebudget. Informatie daarover vindt u vanaf eind 2020 op deze website. Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief Digitale Overheid.

Gerelateerd