Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Impact coronacrisis Waarstaatjegemeente

08/09/2020

Het speciale dashboard over de impact van de coronacrisis op de Nederlandse gemeenten, onderdeel van dataplatform Waarstaatjegemeente, is uitgebreid met een aantal nieuwe indicatoren.

Zo is nu per gemeente het aantal zelfstandig wonende personen van 70 jaar en ouder toegevoegd, net als het aantal meldingen over geluidsoverlast en het aantal toekenningen van de NOW-regeling, de tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid. Binnenkort is ook het aantal nieuwe vestigingen van bedrijven in alle gemeenten te vinden op Waarstaatjegemeente.

Gevolgen crisis in brede zin

Het dashboard is sinds mei 2020 beschikbaar en wordt voortdurend uitgebreid met nieuwe data. Naast informatie over de verspreiding van het virus biedt het zicht op de gevolgen van de crisis in brede zin: economie, werkgelegenheid, sociaal domein, mobiliteit en openbare orde en veiligheid. Daarom bevat het dashboard bijvoorbeeld ook recente gegevens over de woningmarkt, het aantal WW-uitkeringen en het aantal banen in sectoren waar krimp verwacht wordt. Bekijk het dashboard over de coronacrisis hier.

Zo actueel mogelijk

Met het oog op de omvang van de crisis kiest Waarstaatjegemeente nu voor het zo snel mogelijk publiceren van actuele data boven het streven naar een compleet beeld. Zodat de 355 Nederlandse gemeenten meteen beschikken over de meest actuele lokale data die voorhanden is. Op korte termijn volgt naar verwachting verdere uitbreiding van het dashboard.

Instructievideo's: wegwijs op Waarstaatjegemeente

In drie korte instructievideo's maken we u bekend met de mogelijkheden van het platform. Video 1 legt de basis uit: wat is Waarstaatjegemeente, hoe bekijkt u de data en hoe maakt u vergelijkingen? In video 2 komen speciale functies aan bod, zoals MijnWSJG. Video 3 zoomt in op het gebruik van de onderliggende database. De video's duren elk circa vier minuten en laten u stap voor stap zien hoe u zelf een bewerking kunt uitvoeren.

Over Waarstaatjegemeente

Het dataplatform Waarstaatjegemeente bundelt, bewerkt en presenteert data van en over gemeenten voor iedereen. Op deze site vindt u cijfers over alle 355 Nederlandse gemeenten op alle belangrijke beleidsterreinen. De ‘dashboards’ maken het makkelijk om gemeenten te vergelijken.