Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Nathan Ducastel: Digitalisering als smeerolie in de anderhalvemeter samenleving

08/09/2020

 

Twee maanden na de start van de Nederlandse lockdown ging Nathan Ducastel in gesprek met iBestuur, onder andere over de rol van de overheid in de digitale transitie. “Als openbaar bestuur hebben we de laatste eeuwen verantwoording genomen voor de fysieke ruimte en het maatschappelijk verkeer, maar we moeten die ook voor de digitale ruimte gaan nemen.” Het is er tijd voor. De tijdelijke commissie Digitale Toekomst maakte ICT vorig jaar eindelijk onderwerp van het politieke gesprek. Tijdens de coronacrisis lieten ambtenaren zien dat zij - werkend op afstand - interdisciplinair tot grote daadkracht konden komen: Tozo-regeling, corona-app en de spoedwet digitale besluitvorming.

Niet dat Ducastel ervoor pleit dat gemeenten altijd op maximale snelheid opereren. “De overheid moet rust brengen, en dat is iets anders dan traagheid. Niet achter elke hype aanrennen en de koers weer bijstellen, dat vind ik ongelofelijk belangrijk.” Meer politieke discussie over de voor- en nadelen van digitalisering zou wel heel welkom zijn. “De aandacht voor het onderwerp is nog maar mondjesmaat. Het wordt wel steeds beter.” Wie weet krijgt de coronacrisis de politiek zo ver dat partijen zich bij de volgende verkiezingen gaan profileren op digitalisering.

Lees het volledige verhaal op de website van iBestuur.