Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

“Innovatie en samenwerking zijn sleutelbegrippen”

22/09/2020

Foto Martijn Beekman/ministerie BZK

“Corona heeft ons duidelijk gemaakt hoe afhankelijk we zijn geworden van digitalisering, welk potentie erin schuilt en welke kracht eruit gaat van ‘gewoon doen’. Innoveren en samenwerken zijn daarbij de sleutelwoorden. Maar laten we het momentum ook aangrijpen om meer moeite te doen om digitaal minder vaardige Nederlanders de hand te reiken.” Aldus staatssecretaris Knops tijdens het online iBestuur Congres.

Inclusie en innovatie

De staatssecretaris zet in op inclusie en innovatie. Met de actie #allemaaldigitaal krijgen duizenden mensen een laptop of tablet. Het programma ‘Tel mee met Taal’ werkt aan de verbetering van digitale basisvaardigheden van met name ouderen en laaggeletterden. En het aantal informatiepunten Digitale Overheid wordt verdubbeld tot 80.

Bij innovatie is samenwerking van overheid met onderwijs, wetenschap, maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven essentieel. Zo werken overheid en onderwijs in het I-Partnerschap samen aan digitale oplossingen voor de samenleving.

“Nu de digitale communicatie en dienstverlening zo nadrukkelijk op de agenda staan en een vlucht nemen is het belangrijker dan ooit zal zijn om ervoor te zorgen dat iedereen digitaal mee kan blijven doen. Net als het belangrijker dan ooit zal zijn om blijvend te innoveren, zodat onze dienstverlening van hoog niveau blijft.”

Digitale weerbaarheid

Na de speech van de staatssecretaris spraken onder andere CIO Rijk Lourens Visser, Henk Geveke – lid van de Korpsleiding van de Politie – en burgemeester Franc Weerwind (Almere) na over zijn woorden. De noodzaak voor meer aandacht voor inclusie wordt aan tafel breed gedeeld. Voor de komende 5 jaar is bijvoorbeeld ook aandacht voor digitale weerbaarheid een gedeelde topprioriteit. Omdat ook daarin corona een versnelling heeft aangebracht.

Download

Agenda Digitale Overheid 2020 (PDF, 9,6 Mb)

NL DIGIbeter 2019 (PDF, 6 Mb)

NL DIGIbeter 2018 (PDF, 3 mb)