Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Amsterdam en Helsinki hebben primeur met algoritmeregister

06/10/2020

 

Amsterdam heeft samen met de Finse hoofdstad Helsinki de primeur met een eigen algoritmeregister.  “Algoritmen worden steeds belangrijker voor onze stad en we vinden dat iedereen het recht heeft om te weten welke we gebruiken en hoe ze werken”, twitterde de Amsterdamse wethouder Touria Meliani.

Voor- en nadelen

Het algoritmeregister is een overzicht van de algoritmes die de gemeente Amsterdam gebruikt bij gemeentelijke dienstverlening en vertelt ook hoe die worden gebruikt. Amsterdam gebruikt algoritmen bijvoorbeeld bij meldingen van rondslingerend afval in de openbare ruimte, bij parkeercontroles en bij het opsporen van illegale vakantieverhuur. Algoritmen helpen om snel ingewikkelde taken uit te voeren waar veel gegevens bij betrokken zijn. Er kleven ook nadelen aan algoritmen. Door fouten in de data kunnen ze discriminatie en oneerlijkheid in de hand werken. Amsterdam wil dat algoritmen mensen gelijk behandelen, dat ze open en controleerbaar zijn en in dienst staan van de Amsterdammers.

Algoritmeregister

Het register is beschikbaar in een bèta-versie. Uiteindelijk worden alle algoritmen die Amsterdam gebruikt in dit register opgenomen. Het register geeft eerst algemene informatie over de bedoeling en werking van het algoritme. Daarna volgt meer gedetailleerde technische informatie. Wie dieper in de algoritmen wil duiken, kan de datasets of de broncodes bekijken. Bekijk het algoritmeregister.amsterdam.nl.

Beleidsbrief

Ook op nationaal niveau is er beleid om belangrijke publieke waarden en mensenrechten te beschermen bij toepassing van AI en algoritmes. Oktober 2019 stuurde minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) daarover de beleidsbrief AI, Publieke Waarden en Mensenrechten. Transparantie over algoritmen en controleerbaarheid zijn daarin belangrijke aandachtspunten.

Gerelateerd