Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Alert Online werkt aan bewustwording online veiligheid

03/11/2020

 

Nederlanders vinden dat zij goed op de hoogte zijn van online veiligheid. Ze schatten de kans dat ze schade ondervinden van online risico’s laag in. En ze maken zich beperkt zorgen om hun online veiligheid. Toch stijgt nog elk jaar het aantal aangiftes van cybercrime.

Dit blijkt uit Veilig Online 2020, een onderzoek naar de beleving van digitale veiligheid in Nederland. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat gaf opdracht voor het onderzoek dat het begin markeert van de campagne over bewustwording rondom online veiligheid: Alert Online. 300 publiek-private partners zoals rijksoverheid, gemeenten, bedrijfsleven, politie en kennisinstellingen doen mee aan de campagne.

“Gedrag is een achilleshiel”

Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK) bij de start van Alert Online: “Uit eerder onderzoek bleek al dat slimme apparaten vaak onveilig zijn en dat mensen te makkelijk omgaan met het uitvoeren van updates. Dat leidt tot onveiligheid en economische schade. Daarom werk ik aan Europese en nationale wetgeving zoals bijvoorbeeld een plicht voor verkopers om updates te leveren. Dat alleen is niet voldoende. Uit dit onderzoek komt dat Nederlanders hun digitale veiligheid overschatten en dat uiteindelijk dus gedrag een achilleshiel is. Vandaar dat we met Alert Online werken aan bewustzijn: dat blijft belangrijk voor een digitaal veilige samenleving en succesvolle online economie. Zeker in deze coronatijd, waarin het belang van digitalisering, enorm is.”

Gerelateerd